Loading...

Na een oproepje op Facebook twijfelde de in Kenia geboren Yvonne (49) geen moment. Ze bezocht een informatieavond en schreef zich in voor de Rift Valley Marathon Experience. “Ik heb in Kenia op een goede kleuterschool gezeten. Dat is niet vanzelfsprekend. Nu kon ik iets terugdoen voor de vele kinderen die het niet zo goed hebben als ik had in Kenia.”

Yvonne Bijman - Rift Valley Marathon Experience 6

Hoe heeft het feit dat je in Kenia geboren bent je ervaring tijdens de marathon beïnvloed?

“De eerste vijf jaar van mijn leven heb ik in Kenia gewoond. Ik herinner me er niks van. Alles wat ik ervan weet, heb ik van filmpjes, foto’s en verhalen uit die tijd. Toch word ik er steeds aan herinnerd dat ik in Afrika geboren ben. Al was het alleen maar omdat het in mijn paspoort staat. Het feit dat ik in Kenia geboren ben, maakte dat ik geen seconde twijfelde. Ik schreef me vorig jaar in voor de Rift Valley Marathon Experience en het werd een hele bijzondere ervaring. Alles klopte.

Naast het moment dat ik over de finish ging, is het schoolbezoek een moment geweest dat ik niet snel zal vergeten. Het is moeilijk uit te leggen waarom het zoveel indruk maakte. De kinderen daar stralen zoveel blijdschap uit. Ze zijn zo open en warm en maken zoveel lol. We kregen een rondleiding en ze lieten ons alles zien. Maandenlang hebben we geld ingezameld voor Unicef. Als je dan een school bezoekt, weet je precies waar je het voor doet. Dat is mooi.”

Yvonne Bijman - Rift Valley Marathon Experience 3

Loop je vaker marathons?

“Ik ben eigenlijk helemaal geen marathonloper. Ik vind het een roteind. Toch was de Rift Valley Marathon Experience niet mijn eerste marathon. Marathons loop ik meer voor de ervaring dan voor de afstand. Daarom liep ik eerder al de Big Five Marathon in Zuid-Afrika. Ook heb ik gewoon in Nederland een marathon gelopen. Toen voor de ervaring met sportrusten, waarbij ik maximaal 14 kilometer per training rende tijdens mijn marathontrainingen. Volgend jaar staat de marathon op Spitsbergen op de planning.”

Hoe bereid je je voor op zulke bijzondere marathons?

“Eigenlijk met een heel normaal marathonschema. Natuurlijk is de Rift Valley Marathon Experience loeizwaar. Zelfs na de Big Five Marathon, vol hoogtemeters en in de warmte. Ik wist waar ik aan ging binnen. Daarom liep ik ook niet op tijd, het doel was uitlopen en vooral genieten. Onderweg ben ik genoeg gestopt om te dansen met de mensen langs de kant en foto’s te maken. Ook de modder, de rode klei en het vele klimmen maakten het voor mij onmogelijk een toptijd te lopen. Het gaat in Kenia echt om de ervaring.”

Yvonne Bijman - Rift Valley Marathon Experience 5

Wat is je nog meer bijgebleven onderweg?

“De marathon is in Iten, het hardloperswalhalla van Kenia. Daar zijn ze hardlopers wel gewend. Toch rennen de kinderen hele stukken met je mee. Je rent door kleine dorpjes en langs scholen. Het is een marathon op het platteland van Kenia. Het geeft je een kijkje in het dagelijks leven van de mensen uit het land. Dat is heel bijzonder.”

Yvonne Bijman - Rift Valley Marathon Experience 2

Om mee te doen moet je 5000 euro ophalen voor Unicef (dit jaar voor Unicef en de Lornah Kiplagat Foundation). Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

“Ik had het vooraf niet bedacht, maar het geld inzamelen bleek een enorm bijzonder en mooi traject te zijn. Samen met Suzanne en Walter, die ook uit Haarlem komen, ben ik aan de slag gegaan. Met zijn drieën sta je sterker dan alleen en zo bleven we uit elkaars vaarwater. Uiteindelijk hebben we ruim 20.000 euro gehaald met zijn drieën. Een makkelijke tip is alle supermarkten uit de buurt vragen voor de statiegeldbonnetjes. Meestal staat daar een bak voor het goede doel. Dat levert heel makkelijk veel geld op. Het mooie aan de inzameling voor Unicef vond ik dat ik veel hulp kreeg, ook uit onverwachte hoek. Mensen die ik jaren niet had gesproken, zagen mijn oproepjes op Facebook en daarvan kreeg ik vele leuke reacties en donaties.

Mijn zus heeft een kookblog en organiseerde een benefietavond voor 15 man die ieder 60 euro betaalden om aan tafel te schuiven. Vrienden van Suuz en Walt hebben een boot en voor een mooi bedrag namen zij mensen mee om te duiken op de Vinkeveense Plassen. Je moet creatief denken. Ik ben onder andere toetjes gaan verkopen tijdens een wijkdiner en een hardloopvriendin van Suuz heeft  schilderijtjes verkocht. Het kost tijd, maar ik vond het een hele bijzondere ervaring. Je krijgt er, naast donaties, ook zoveel positiviteit en warmte voor terug!”

2019-08-02T18:34:09+00:00